Hvad er en god adgangskode?

Beskyttelse - AdgangskodeSkift valg

Det er altid vigtigt at vælge en god adgangskode (også kaldet kodeord eller password), som ikke er kendt af andre end dig.

Hvad er en god adgangskode?

• Brug forskellige koder til din bankkonto, Sociale-netværkskonti og mail.
    Hackere ved, at folk ofte bruger samme adgangskode til flere af deres konti, programmer og apps. Det er derfor let for dem at få adgang til din computer, hvis de fx har hacket sig ind på facebook, Dropbox eller andet program og stjålet en masse adgangskoder.
    Ved at bruge forskellige adgangskoder, gør du det sværere for hackeren at få adgang til alt på din computer. Og det er især vigtigt, at du har forskellige kodeord til din bankkonto, sociale-netværkskonti og mail.

• Lav en stærk adgangskode.

Brug tal (0-9), store og små bogstaver (A-Z, a-z) og specialtegn. Prøv at oprette en adgangskode med mellemrum, hvis systemet tillader det. Det kunne fx være en sætning fra din yndlingsbog eller sang, blandet med tal og specieltegn. Det kan også være begyndelsesbogstaverne fra en sætning, så det virker som volapyk, men det bliver lettere for dig at huske. Også hér kan du tilføje tal og specialtegn ind mellem bogstaverne.

• Undgå personlige oplysninger eller almindelige udtryk.

Gennem de sidste mange år, er 123456password12345678 og qwerty (kilde: Computerworld/SplashData) de mest brugte adgangskoder. Det er også almindeligt at bruge sit barns fødselsdato, nogle gange blandet sammen med sin egen.
    Se for eksempel denne liste over de 25 mest brugte adgangskoder i 2017, lavet af SplashData. Ser du din egen adgangskode på listen, er det en god ide at lave et nyt og mere sikkert.

Eksempler på gode adgangskoder

Det er vigtigt, at du IKKE bruger disse eksempler. Men du kan lade dig inspirere af dem.

En god adgangskode kan være at sætte to ord sammen, som ikke har noget med hinanden at gøre.
- Eksempelvis -> bord!hund70, sav10menneske#

En anden god adgangskode er at konstruere en sekvens af umiddelbart tilfældige bogstaver inkluderet tal og specialtegn. Det kunne igen også være en sætning fra din yndlingsbog eller sang blandet tal og specieltegn.
- Eksempelvis -> D!s7Um# som kunne betyder De ! smukke 7 unge mennesker #

Hvis systemet tillader det, kan du også lave et kodeord med mellemrum, og er det ikke muligt, kan du erstatte mellemrummet med '_' eller samle til ét ord.
- Eksempelvis -> Dette er 2 hunde & en kat som kan erstattes med Dette_er_2_hunde_&_en_kat eller DetteEr2Hunde&enkat.

Du kan også søge efter en adgangskode generator, som automatisk lave en adgangskode til dig ud fra dine søgekriterier.

Undgå

Brug aldrig dit barns, kærestes eller hunds navn - eller dit eget for den sags skyld - eller andre ord/navne, der har direkte relation til dig.

Oplys aldrig dine adgangskoder til andre. Der er mange eksempler på, at hackere har sendt mails, som udgiver sig fra at komme fra eksempelvis din bank, og de beder dig bekræfte dit kodeord.

Skat, banker eller andre finansielle institutioner vil aldrig bede om den slags information via mail.

Som udgangspunkt kan du altid regne med, at institutioner, hvor du oplyser følsomme informationer, altid vil bede dig om at logge ind i et selvbetjeningsmiljø, hvis du skal opdatere følsomme informationer.

Se oversigten over online trusler, og hvordan du kan beskytte dig mod dem