YouSee hjælp

Spam

Trusler - SpamSkift valg

Spam er mails med reklamer, som man ikke selv har bedt om at få. Spam-mails bliver sendt ud til mange personer samtidig og grunden til at det er så udbredt, er, fordi det ikke koster ret meget at sende mails ud, og spam-afsendere kan nå ud til flere millioner af mennesker med få klik. Og hvis blot én person klikker på en reklame og køber produktet, kan det løbe rundt for spammeren.

En spam-mail er ofte kendetegnet ved, at du bliver opfordret til at købe et produkt eller serviceydelse. Det kunne eksempelvis være viagra, lån eller Nigeria-brevene, hvor de internetkriminelle bilder dig ind, at de har alt for mange penge, som du kan hjælpe dem med at få ud i den frie verden - hvis du altså lige sender dine sparepenge, så de kan åbne en konto til pengene.

Men det er ulovligt at sende mails til personer, som ikke har bedt om det. Dog skal du også huske på, at du nogle gange har sagt ja til at modtage et nyhedsbrev fra en virksomhed, og herigennem også sagt ja, til at modtage nyhedsbreve fra deres samarbejdspartnere. Det kan man fx se omkring juletid, hvor rigtig mange mennesker tilmelder sig en eller flere online julekalendere. Dette er derfor ikke spam, men nyhedsbreve, som du har sagt ja til at modtage.Klag over spam

Hvis du har modtaget en uønsket reklamemail fra en erhvervsdrivende virksomhed, kan du klage til Forbrugerombudsmanden i Danmark, som tager sig af spam-anklager. Du kan ikke klage over mails fra fx private personer, politiske foreninger, offentlige myndigheder jf. forbrugerombudsmandens hjemmeside.Forholdsregler

  • Brug et spamfilter.

  • Læs ikke spam-mails. Hvis du åbner en spam-mail, risikerer du, at afsenderen kan se, at du har åbnet mailen og sender endnu mere til dig.

  • Svar ikke på spam.

  • Klik ikke på links i spam-mailen.

  • Når du tilmelder dig et nyhedsbrev, skal du huske at læse den tekst, hvor du accepterer at modtage nyhedsbrevet. Den fortæller også gerne, hvad du ellers siger ja til at modtage.Eksempel

Nedenstående er et eksempel på en tekst, som man skal acceptere, inden man modtager nyhedsbrev fra en hjemmeside. Her kan man se, at man også kan modtager mails, opkald og breve om øvrige produkter i koncernen eller fra deres samarbejdspartnere. Firmaets navn er udskiftet med ’FIRMA’.

”Ja tak, jeg vil gerne have spændende nyhedsbreve og tilbud mv. om bl.a. medieprodukter, tele og teknik, dagligvarer, skønheds- og livsstilsprodukter, fordelsprogrammer, analyser, spil og events og rejser via brev, tlf. og e-post. Du modtager kun henvendelser fra FIRMA A/S, men de kan også angå produkter og information fra selskaber i FIRMA koncernen og vores samarbejdspartnere.”

Se oversigten over online trusler, og hvordan du kan beskytte dig mod dem

Var denne side brugbar?

Har du brug for yderligere hjælp?