YouSee hjælp

Hvordan beskytter jeg mit barn på nettet?

9 gode råd til forældre

Børn kommer tidligere og tidligere på nettet, og derfor det er vigtigt, at du som voksen taler med dine børn om, hvordan de skal bruge de digitale medier.

Herunder kan du se de råd vi anbefaler du følger, når du skal hjælpe med at sikre dit barns adfærd på nettet.

Børn og voksne bruger internettet på hver sin måde. Det er vigtigt, at du kender de værktøjer og programmer/app’s, som dit barn bruger – Facebook, Instagram, Snapchat, spil og spilkonsoller, sms, mms og meget mere.

Er du ikke så kendt med internettet eller de programmer/app’s, som dit barn bruger, så prøv at skaf dig viden, eller få hjælp af familie eller venner.

Når du kender de værktøjer, som børnene bruger, har I en fælles forståelse på det område, og det kan skabe mere tryghed for børnene. De ved, at de kan komme til dig, hvis de er kede af det, der er noget de ikke forstår, eller hvis de oplever ubehagelige ting.

Vis interesse for, hvad dit barn laver på internettet og mobilen. I kan fx prøve at sidde sammen og finde passende hjemmesider, som er sjove og spændende.

Bliv venner med dit barn online, både på Facebook, Snapchat, Instagram, og hvor de ellers har en online profil. På den måde kan du følge med i deres online færden.

Det kan også være, at dit barn ved mere om de digitale medier end dig. Og så er det vigtigt, at du lytter, lader dig inspirere og lærer sammen med dit barn. Det er i sidste ende dig som voksen, der sidder med erfaringen og skal give den videre.

Der er ikke nogen faste regler for, hvordan man skal opføre sig på internettet. Men der er nogle retningslinjer, som kan gøre ens færden på nettet meget mere behagelig. Det kaldes netikette, og det er en god ide at lære børnene om etiketten. Netetikette handler blandt andet om:

  • Opfør dig på nettet, som du gør uden for nettet.

  • Husk, at der sidder rigtige mennesker på den anden side af skærmen.

  • Tænk før du skriver og hav respekt for andre.

  • Lad være med at tale grimt om andre.

  • Nettet glemmer ikke, så lad være med at skrive eller poste ting, som du ikke vil se online om ti år.

  • Undgår at skrive alt med store bogstaver, det er det samme som at råbe.

  • Vær med til at forhindre misbrug og mobning på nettet – tal med en voksen, hvis du støder på ubehagelige ting, så du er med til, at det ikke sker for andre.

Læs også om god opførsel på nettet

Snak med børnene om, hvilke regler som gælder, når I er på internettet. Hvordan skal børnene forholde sig til personlige informationer og hvad er det. Fortæl også, hvorfor det er vigtigt, at man ikke bare giver personlige oplysninger til andre – at det ikke er alle mennesker, som er gode. Fortæl, i hvilke situationer, det er godt at hive fat i en voksen.

Snak om, hvilke typer hjemmesider og aktiviteter der er ok, og hvilke der ikke er ok i familien.

Har du YouSee Sikkerhedspakke, kan du også sætte forældrekontrol op, så du bedre kan følge med i, hvad dit barn laver.

Børn bruger tit internettet til at få nye venner og chatte med deres venner. Fortæl dem om vigtigheden af en sikker adgangskode, online mobning og hvad de skal gøre, hvis der opstår ubehagelige situationer.

Da mange hjemmesider kræver personlig information, for at brugerne kan få adgang til indhold og tjenester, er det også vigtigt, at dit barn er klar over, hvordan og hvornår personlig information kan gives videre.

En simpel regel er, at dit barn ikke uden din godkendelse videregiver sin adresse, sit telefonnummer eller et billede af sig selv.

Internet er et positivt mødested, hvor børn kan lære andre at kende og skaffe nye venner. Har dit barn chattet med en person på internettet, som det gerne vil møde i virkeligheden, skal du ikke nødvendigvis afvise det. Men du skal sørge for, at du eller en anden voksen er til stede ved mødet.

Lær dit barn altid at være kritisk overfor oplysninger i livet såvel som på internettet. Fake news (falske nyheder) er et eksempel på et emne, som du kan tale med dit barn omkring.
Eksempelvis hvad det er, og hvorfor er der nogen som skriver fake news.

Dit barn vil sikkert møde hjemmesider med materiale, som både du og barnet finder stødende. Husk, at det er naturligt for børn at være nysgerrige og opsøge ’forbudte sider’. Når det sker, så grib chancen og tag en snak med barnet om indholdet. Barnets ret til information vokser i takt med dets evne til at tage kritisk stilling.

Børn skal også have lov til at være nysgerrige og gå på opdagelse.

Du eller dine børn kan komme ud for information eller situationer på internettet, som bør anmeldes til politiet eller til din internetudbyder. Husk, det er vigtigt, at du tager et medansvar for at anmelde ulovligheder. Gør du dette, er du med til at stoppe yderligere misbrug eller ulovligheder.

Hav de vigtigste numre og hjemmesider, hvor du kan anmelde ulovligheder, stående. På den måde er det hurtigt at finde frem, hvis du eller dit barn skulle opleve noget.


Hvis du brug for flere informationer og gode råd, kan du læse mere hos Red barnet og Børns vilkår

Var denne side brugbar?

Har du brug for yderligere hjælp?